Wie, wat en waar ?

Wie is die man die zich in ieder geval op donderdag, vrijdag en zaterdagmorgen professioneel bezig houdt met ambachtelijk meubelmaken én -meubelrestauratie? Dat is Denny de Vos. Sinds 1 juli 2009 eigenaar van éénmanszaak Houtvanu Denny de Vos Meubelmaker en Meubelrestaurateur. Gevestigd in een voormalige timmermanswerkplaats aan de Ring 1 te Kerkwerve, op het fraaie schiereiland Schouwen-Duiveland.
 
Na zo'n 32 jaar kantoorwerk was het tijd voor een nieuwe uitdaging. Bij De Schrijn VOF, werkplaats voor hout en ambacht, in Langbroek (bij Doorn in de provincie Utrecht) werd de opleiding voor ambachtelijk meubelmaker gevolgd. De fijne kneepjes van het op ambachtelijke wijze vervaardigen van meubels en de bijbehorende houtbewerking werden geleerd. Hierbij lag de nadruk op de Europese hardhoutsoorten: beuken, essen, esdoorn, iepen, eiken. Verder werd gewerkt met onder meer de soorten walnoten, kastanje en kersen.
 
Aan de keuze voor deze (hard)houtsoorten liggen gedachten over betaalbare kwaliteit en duurzaamheid ten grondslag. Het zijn houtsoorten die kwalitatief uitstekend zijn, goed kunnen worden verwerkt, de soorten worden herplant en de reistijd tussen groei- en verwerkingsplaats (over water en/of weg) is relatief kort. Ook voor Denny de Vos zijn dit argumenten om in zijn werkzaamheden rekening mee te houden. 
 
Na het afronden van de opleiding tot ambachtelijk meubelmaker zijn en worden cursussen gevolgd op het gebied van meubelreparatie en meubelrestauratie.  Cursussen gericht op het fineren, politoeren en overige op- en afwerkingsvormen (was, vernis, beits, olie).